σχετικα

....

Τρίτη 9 Αυγούστου 2016

Η ΠΟΡΦΥΡΙΑΔA ΣΧΟΛΗ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΟΙΚΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ ΚΑΡΛΟΒΑΣΙΟY ΑΠΟ ΠΑΛΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

     
                                                    
           Η  ΠΑΡΑΚΑΤΩ  ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ  ΑΦΟΡΑ  ΤΟ  ΘΕΜΑ  "ΠΟΡΦΥΡΙΑΔΑ ΣΧΟΛΗ". 
 ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ  ΕΠΙΣΗΣ  ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΣ  "Ο  ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΜΕΝΟΣ  ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ                                                                   ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ"
       

                                                                        Φωτ.1

                                                                   
Το Καρλόβασι πριν την κατασκευή τού νεώτερου κτιρίου τής Πορφυριάδας Σχολής. Αριστερά μας ο Ναός τού Αγ. Δημητρίου. Πίσω του, και μέχρι το ρέμα τού Αϊ -Γιώργη διακρίνεται ο κατάφυτος περιβάλλων χώρος τής Σχολής τού Πορφυρίου Ζαμπέτη. 

Η χρονολογία 1903 δεν είναι ακριβής, αφού οι εργασίες οικοδόμησης τής Πορφυριάδας είχαν ξεκινήσει τό 1897/98 και τελείωσαν το1905. Το 1903 θα βλέπαμε το γιαπί τού νέου κτιρίου σε προχωρημένο στάδιο. Άλλωστε το 1903 είχε ήδη χτιστεί το Χατζηγιάννειο Παρθεναγωγείο, προϋπόθεση τού οποίου ήταν η κατεδάφιση τού παλιού κτιρίου τού Πορφυρίου. Εμείς παρατηρούμε όμως το ίδιο περιβάλλον τής παλιάς σχολής, αναλλοίωτο. Ο Ναός επίσης τού Αγίου Δημητρίου κατεδαφίστηκε το 1898. Κατά την γνώμη μας λοιπόν, η φωτογραφία τραβήχτηκε πριν το 1897/98.

                                                                    Φωτ,2


Η ίδια έποψη με άλλη γωνία. Η Πορφυριάδα έχει χτιστεί (1905). Ο Άγιος. Δημήτριος κατεδαφίστηκε ήδη, για να γίνει η πρώτη πλατεία τού Ν. Καρλοβασίου. Αριστερά διακρίνουμε το Χατζηγιάννειο καθώς και το κτήμα τού Πορφυρίου μέχρι το ρέμα (τα δέντρα μειώθηκαν αισθητά).

                                                                      Φωτ.3


Νοτιοανατολική έποψη τού Ν. Καρλοβασίου. Η γέφυρα στο ρέμα τού Αϊ -Γιώργη. Πίσω της ο ναός τής Κοιμήσεως τής Θεοτόκου. Ιδρύθηκε προ τού 1476, το 1658 υπάρχει, το 1749 "ανηγέρθη" και το 1804 "εκαλλωπίσθη" . Τέλος το 1898 "ανηγέρθη εκ βάθρων".
Στήν φωτογραφία φαίνεται ότι έχει πάρει πια την τελική του μορφή. Άρα βρισκόμαστε ήδη μετά το 1898. Άλλωστε δεν βλέπουμε πια το καμπαναριό τού  Αγίου.Δημητρίου.
Αριστερά μας φαίνεται καθαρά το κτίριο τής Σχολής, πανομοιότυπο με το Χατζηγιάννειο, ως προς τον αριθμό των παραθύρων, την μεσαία πτέρυγα που υποχωρεί πιο μέσα σε σχέση με τις πλευρικές, και το περιβάλλον τής Σχολής πού δεν θυμίζει καθόλου τη βλάστηση στην Φ.1. Κατά την γνώμη μας λοιπόν αποθανατίσθηκε το τμήμα αυτό τού  Καρλοβασίου, μετά το 1903.


                                                                     Φωτ.4



Η φωτογραφία αυτή απεικονίζει μάλλον την ίδια οικιστική πραγματικότητα με την Φ.3. Στα δεξιά μας βλέπουμε και τον Ναό τής Αγίας Ματρώνας.

 

                                                                        Φωτ,5



Από την ίδια έποψη τού Ν. Καρλοβασίου, βλέπουμε διαφοροποιήσεις στο αστικό περιβάλλον.
Είμαστε πράγματι σε προγενέστερα χρόνια, σίγουρα πριν το1889.




Στα δεξιά μας δεν φαίνεται ο νέος ναός τής Κοιμήσεως τής Θεοτόκου. Αμυδρά ίσως κάποιο τμήμα υπό κατασκευή (;) ή πρόκειται για τον παλαιό ναό. Ανάμεσα σ' αυτόν και στο Ηγεμονείο διακρίνουμε το καμπαναριό τού Αγ. Δημητρίου ανάμεσα σε δυο κυπαρίσσια και αριστερά μας τον περιβάλλοντα χώρο τής Σχολής τού Πορφυρίου. Το κτιριακό συγκρότημα δεν είναι δυνατόν δυστυχώς να εντοπιστεί. Το ίδιο και η Αγία. Σοφία, στον ίδιο χώρο. Ο Κρητικίδης άλλωστε την περιέγραψε ως μικρό, θολωτό και σε βάθος χτισμένο, ναϊσκο.
Ας ελπίσουμε ότι στο μέλλον θα ΄ρθεί στο φως κάποια παλιά φωτογραφία, για να μας δώσει την εικόνα τού τόπου αυτού με την πλούσια ιστορία, και τού κτιριακού έργου τού ιδρυτή του.







Printfriendly