ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΡΑΦΕΣΤΑ -ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
Το Μετόχι τού Αγίου Γεωργίου από δυτικά και ο ναός- Φ.1999 |
Βρίσκεται το Μετόχι στα νοτιοδυτικά τού Μαραθοκάμπου, στον νοτιοανατολικό ορεινό όγκο τού Κέρκη, σε υψόμετρο περίπου 230μ.. Στα βορειοδυτικά του βρίσκεται το σπήλαιο τής Παναγίας Σαραντασκαλιώτισσας (340μ.περίπου) σε δυσπρόσιτη τοποθεσία. Η περιοχή υπήρξε κατοικητήριο ασκητών ήδη από το 800 μ.Χ. και είναι συνδεδεμένη με την ιστορία τού Παύλου Λατρινού στη Σάμο κατά τα τέλη τού 10ου αιώνα.
Προερχόμενος από τις
σκήτες του Μικρασιάτικου όρους Λάτμος (ή Λάτρος) ίδρυσε την ευρύτερη Λαύρα τού Κέρκη συμβάλλοντας στην μεγάλη άνθηση τού ασκητισμού, καθώς και στην επανίδρυση των αρχαίων Μονών που είχαν καταστραφεί από τούς Σαρακηνούς περί το 889μ.Χ.(1). Πιστεύεται μάλιστα ότι αυτός πρωτοθεμελίωσε και το εξωκκλήσιο
τού "Αποστόλου Πέτρου" στην κορυφή υψηλού βράχου, ανάμεσα στο Μετόχι τού Αγίου Γεωργίου και το σπήλαιο τής Σαραντασκαλιώτισσας. Στην ίδια περιοχή, αιώνες αργότερα, φαίνεται πως η ασκητική παράδοση συνεχίστηκε. Προ τής ερημώσεως τής Σάμου (1476-1550 μ.Χ. περίπου), νοτίως τού Κερκετέως, ευρίσκοντο 500 περίπου Ασκητές και Μοναχοί. Στη δε θέση "Κυριακόν" (στο χωριό Αγία Κυριακή) συναθροίζονταν οι ασκητές τού Κέρκη για την Κυριακή λειτουργία και θεία κοινωνία. Υπήρχαν εκεί ίχνη δύο αρχαίων ναών, κελλιών και αρχαίου νεκροταφείου.
Ο Σταματιάδης (19ος αι.) αναφερόμενος στην περίοδο τής επανοίκησης τού νησιού (περί το 1550) από τον Κιλίτζ Αλή γράφει στα "Σαμιακά": "στα ενδότερα τής νήσου οι ναύτες τού Κιλίτζ Αλή βρήκαν κατοίκους, κατά τινας μόλις 40 οικογένειες που είχαν συγκεντρωθεί σε συνοικισμούς στη νοτιοανατολική πλευρά τού Κερκετέα και πέριξ τής περιοχής, όπου ευρίσκεται σήμερα η μονή Αγίου Γεωργίου Μαραθοκάμπου" (2).
Ο Ιωσείφ Γεωργειρήνης επίσης, κατά το 1666/1671 μνημονεύοντας το Μετόχι τού Αγίου Γεωργίου προσθέτει: "Οστά τεθνηκότων διεσπαρμένα εν τοις περιχώροις εκείνοις δήλον ποιούσιν ότι όσοι εκ των κατοίκων απελείφθησαν καθ΄όν χρόνον η νήσος ηρημώθη, κατέφυγον εις αυτό το μέρος ως εις καταφύγιον απρόσιτον. Τα ενδότερα τού όρους Κερκετέως ουδέποτε διεξηκριβώθησαν, ενίοτε δε φαίνονται εξερχόμενοι εκείθεν άνθρωποι, οίτινες συλλέγουσι κάστανα, ουδενός των εν τη νήσω γινώσκοντός τι περί αυτών" (3).
Η Μ. Παϊζη-Αποστολοπούλου καταλήγει ότι ήδη από "το διάστημα 1565-1580 η Σάμος κατοικείται από χριστιανούς οι οποίοι μάλιστα ζήτησαν να εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη διαμονή τους στο νησί με σουλτανική απόφαση... Οι νέοι κάτοικοι γρήγορα οργάνωσαν την εκκλησιαστική τους ζωή, έκτισαν εκκλησίες και ζήτησαν από το πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως να διοικηθούν εκκλησιαστικά ως πατριαρχική εξαρχία. Πραγματικά το νησί υπάχθηκε στη δικαιοδοσία τού Πατριάρχη, ο οποίος λίγο αργότερα, στο διάστημα 1580-1584 εκχώρησε την πνευματική τους διοίκηση και τα εκκλησιαστικά εισοδήματα σε αξιωματούχο τού πατριαρχείου... Οι συνθήκες ζωής στο νησί φαίνεται πως στο διάστημα αυτό βελτιώθηκαν. Την τελευταία πλέον δεκαετία τού αιώνα χτίστηκαν τα πρώτα μεγάλα μοναστήρια, οι χριστιανοί κάτοικοι αυξήθηκαν και πιθανώς οι ίδιοι ζήτησαν την παρουσία, αρχιερέα, τη φορά αυτή, στο νησί τους· η Σάμος λοιπόν ανακηρύχθηκε περί το 1590 αρχιεπισκοπή..(4)".
Η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία που έρχονται σταδιακά στο φως και καταμαρτυρούν την ίδρυση οικισμών και ναών στην τελευταία εικοσαετία τουλάχιστον τού 16ου αιώνα, καθώς και Μονών-Μετοχίων που χρονολογούνται στην ίδια περίοδο (π.χ. η Σιναϊτικη Μονή Αγίου Γεωργίου, η Μονή Μ.Παναγίας, η Μονή Τιμίου Σταυρού, η Μονή Βροντά, κ,ά. ). Οι Πηγές άλλωστε τής Μονής Πάτμου μνημονεύουν θανάτους μοναχών στο νησί, στα 1572 και 1576, επιβεβαιώνοντας έτσι την παρουσία ιδρυμάτων της στη Σάμο τον 16ο αιώνα (ο δε Αντώνιος Μηλοϊτης μνημονεύει τον εποικισμό τής Σάμου από Πατμίους το 1587). Μόλις δε το 1602, στα Αρχεία τής .Μονής Πάτμου, στη Σημείωση (Κ.1008, Φ.57ν κ. ε- Πάτμος 1602) αναφέρονται "δουκάτα χρυσά..." που αποστέλλονται στις εκκλησίες τής Σάμου (5).
(α) το Πατμιακό μετόχι, του Ιωάννου Θεολόγου τής Κολώνας |
Ο Ν.Σαρακίνης (Νικόλαος Διάκος) στη γη που τού δωρίστηκε από τον Κιλίτζ (στην ανατολική Σάμο) για τις υπηρεσίες του, έχτισε τον Πύργο του στην "Κολώνα"(Ηραίο) το 1577, όπου βρίσκεται το πρώτο σε δύναμη Πατμιακό μετόχι, αυτό του "Ιωάννου Θεολόγου τής Κολώνας. Ένα ακόμα Πατμιακό Μετόχι είναι αυτό τής Αγίας Τριάδας Καστανέας(6) στην βορειοδυτική Σάμο που η ύπαρξή του προσδιορίζεται στα χρόνια πριν την ερήμωση, περιήλθε δε (κατά Ε.Κρητικίδη) στη Μονή Πάτμου μετά τον συνοικισμό τού νησιού. Οι μέχρι τώρα γνωστές σε εμάς γραπτές πηγές το ανάγουν οπωσδήποτε προ τού 1654, αν όχι προ τού 1602. Το τρίτο Μετόχι είναι αυτό τού Αγίου Γεωργίου Μαραθοκάμπου στην νοτιοδυτική Σάμο. Υπήρχε στα τέλη τού 16ου αιώνα, αφού το 1602 δωρίστηκε (όπως θα δούμε παρακάτω) ως συγκροτημένο Μετόχι στην Ιερά Μονή τής Πάτμου. Το Μετόχι τού Αγίου Γεωργίου (κατά τον Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου Ιωάννη) κτίσθηκε από τον μοναχό Ακάκιο τής Μονής τής Πάτμου.
Το Μετόχι τού Αγίου Γεωργίου επισκέφθηκε ο J. Pitton de Tournefort στα 1702: "Στις 3 Φεβρουαρίου πήραμε άλογα και οδηγούς για να πάμε στο μεγάλο βουνό τού Καταβάτη (εννοεί τον Κέρκη)...και περάσαμε τη νύχτα στην αγροικία (εννοεί στο μετόχι) τού Αγίου Γεωργίου που ανήκει στη Μονή τού Αγίου Ιωάννου στην Πάτμο· δεν είναι πάνω από τρία ή τέσσερα ακατοίκητα κελλιά γύρω από τον ναό αυτού τού μετοχίου"(7).
Ο Μ. Βουρλιώτης στην εργασία του "Η ίδρυση και ανάπτυξη τού Μαραθοκάμπου (17ος-18οςαι.) παραθέτει τα παρακάτω έγγραφα που σχετίζονται με το Μετόχι τού Αγίου Γεωργίου: Το πρώτο σωζόμενο έγγραφο συντάχθηκε στις 13 Νοεμβρίου 1602 από τους Μοναχούς Μελέτιο και Διονύσιο οι οποίοι δώρισαν στη Μονή της Πάτμου το μετόχι οπού αγοράσαμεν από τον Καριώτην Ιωάννην πλησίον τού Μαραθοκάμπου εις Σάμον. Πρόκειται μάλλον (γράφει ο ίδιος) για την εκκλησία τού Αγίου Γεωργίου, η οποία θα γίνει μετά από λίγο καιρό το κέντρο της δραστηριότητας της Μονής Πάτμου στη νοτιοδυτική Σάμο.
Τρία άλλα έγγραφα αφορούν δωρεές. Σύμφωνα με το πρώτο, συντεταγμένο στις 20 Μαρτίου 1607 στο Μαραθόκαμπο, ο Μιχάλης Ροδίτης δώρισε στο μοναστήρι όλη την περιουσία του, το σπίτι του και δύο αμπελώνες. Το δεύτερο αφορά στη δωρεά που έγινε από τον Ιωάννη Λούγκα το 1675. Με αυτή προσηλώνει
τα πράγματα οπού έχει εις την Σάμον εις χωρίον Μαραθόκαμπον, το
αμπέλι και τα χωράφια καθώς ευρίσκονται με μουρίες και άλλα δένδρα και πατητήρι ...(Το
1764 μάλιστα η Μονή χρειάστηκε να κτίσει ένα οίκημα στη βρύση τού Λούγκα, για να
μένει ο οικονόμος τού μετοχίου μάλλον σε οικόπεδο που τους είχε δωρίσει
ο Ιωάννης). Το τρίτο αφορά την "Αργυρή του ποτέ Ιωάννου Θραβάλα, επονομαζομένη Παντελήδαινα από το Μαραθόκαμπο" που δώρισε το 1794 όλη
την περιουσία της στη Μονή Πάτμου. Ένα ατύχημα όμως την ανάγκασε
να την ανακαλέσει κατά ένα μέρος. Για την ανάκληση μέρους αυτής τής Δωρεάς
οι Δημογέροντες τού χωριού συνέταξαν σχετικό
έγγραφο, το οποίο απέστειλαν στον Ηγούμενο τής Μονής προκειμένου να επιστραφεί στην Αργυρή το σπίτι και το αμπέλι με μερικές ελιές στο βουνό (ίσως για
το λεγόμενο γεροντομοίρι).
Άλλα έγγραφα αφορούν σε ενοικιάσεις τής Μονής. Λόγω τού γεγονότος ότι η κτηματική περιουσία τού μετοχίου αυξανόταν από τις δωρεές των Μαραθοκαμπιτών, η Μονή Πάτμου αποφάσισε να την ενοικιάζει, αρχικά σε ιερωμένους, αργότερα και σε λαϊκούς, Πρώτη φορά καταγράφεται το 1642 ως ενοικιαστής ο παπά Γεννάδιος Λέριος για τρία χρόνια, με την υποχρέωση να δίνει τρεις τάλιες σιτάρι το χρόνο. Το 1661 ο ιερομόναχος Νεόφυτος από την Αστυπάλαια θα έδινε 6 ριάλια το χρόνο. Το 1712 ο Ιωάννης, ανιψιός τού παπά Ιωάννη από το Μαραθόκαμπο το ενοικιάζει "με τα μελίσσια κομμάτια δέκα επτά" για δεκαπέντε οκάδες κερί το χρόνο. Το 1798 το αντίτιμο έφτασε τα 400 γρόσια, για να εκτιναχθεί στα 5.000 γρόσια το 1804.
(β) Ο νερόμυλος τού Μετοχίου-Των αρχών τού 17ου αι. |
Στις
αρχές τού 18ου αιώνα κτίστηκε (σύμφωνα με τα παραπάνω έγγραφα) ένας
επιβλητικός νερόμυλος, καθώς και ο μικρός ναός τού Αγίου Πέτρου. Το 1744 ο Χατζή Ιωάννης Κρητικός και Χατζή
Νικόλας Σύμιος του Ιωάννου Σεβαστάκη υποσχέθηκαν να φτιάξουν τον μύλο
αυτό, ενώ το 1746 ο διακο-Δημήτρης του Διαμαντή Μόνη ο γιος, και ο
παπα-Κωνσταντής του παπα-Γεωργίου Κούσα ζήτησαν το μύλο για να τον
ανακαινίσουν και να τον χρησιμοποιούν με ενοίκιο 4,5 οκάδες κερί το
χρόνο. Το
μετόχι είχε επίσης και ένα άλλο μύλο, ο οποίος ανακαινίστηκε το 1762
σύμφωνα με το έγγραφο της 25 Απριλίου 1762, και κατ΄αυτό ο
μαστρο-Γιαννάκης ο Σαντοριναίος τελικά υπόσχεται ο ίδιος "να τον φκιάξει με έξοδα εδικά του και να δίνει πάκτος εις το μοναστήρι κερί οκάδες έξι τον κάθε χρόνον..". Ο αναφερόμενος μύλος υποθέτει ο Βουρλιώτης ότι είναι ο σημερινός παλιόμυλος στο νότιο μέρος τού χωριού ή ένας άλλος ερειπωμένος λίγο νοτιότερα.
Τέλος, (πάντα κατά τον Βουρλιώτη) φαίνεται πως οι Μαραθοκαμπίτες κατά τα τέλη τού 18ου αιώνα ζητούσαν από το μετόχι να τους δοθούν άγριες ελιές για να τις ημερώσουν κι άρχισαν να καλλιεργούν συστηματικά τούς δυο κάμπους (ενώ οι πιο τολμηροί εποίκισαν τον σημερινό Όρμο κι επιδόθηκαν στη ναυτιλία. Τότε ξεκίνησε και η ανάπτυξη τού Μαραθοκάμπου) (8).
Προσθέτουμε από τα Αρχεία τής .Μονής Πάτμου τα παρακάτω: στο "Βραβείον" γράφεται ότι "στις 25 Νοεμβρίου τού 1734 εκοιμήθη ο ιερομόναχος Λεόντιος Καβουρίδης στο Μετόχι Μαραθοκάμπου, στον 'Αγιο Γεώργιο", ενώ στον Κατάλογο (Φ.56) - Πάτμος 1780 καταγράφονται "χρήματα, αρχιερατικά και άλλα που πήρε ο μακαρίτης άγιος Σάμου κυρ Ακάκιος μεταξύ των οποίων και 172 γρόσια από το Μετόχι τού Αγίου Γεωργίου Μαραθοκάμπου" (9). Τέλος, στην "Αφιέρωση κ. 1001, φ.104 ν" στα τέλη τού ιδίου αιώνα , στις 14 Ιουνίου 1792 καταγράφεται ότι: "ο κυρ Χατζής Κωνσταντής τού Συναδινάκη μαραθοκαμπίτης και η συμβία του κυρά Ειρήνη τού Δημητρίου Ντάρα, αφιερώνονται στην Μονή Θεολόγου και προσφέρουν το σπίτι τους ....και πέντε μελίσσια που βρίσκονται στα Γουμέϊκα (Κουμέϊκα)" (10).
Η βόρεια περιτείχιση-Η αντιρρήδα- Πεσσοί αιθρίου χώρου |
Η πύλη εσωτερικά και οι αντιρρήδες-1999 |
Η δυτική είσοδος και τρία κελλιά στη σειρά-Φ.1999 |
Οι πεσσοί τού χαγιατιού στη δυτική πτέρυγα και το κελλί με το τζάκι- Φωτ.1999 |
Το βόρειο τμήμα τής αυλής και η βρύση- Αριστερά η πέτρινη σκάλα προς το κελλί- Φ.1999 | |
Η βρύση τού 17ου αιώνα.- Φωτ. 1999 |
Η σκάλα προς τον όροφο-Το φουρνάκι- Ο βοηθητικός χώρος |
Αριστερά τής κρήνης σώζεται πέτρινη σκάλα που οδηγούσε σε μικρό πλατύσκαλο διώροφου κτίσματος που βρισκόταν δίπλα στην δυτική είσοδο. Στον όροφο που κατέπεσε υπήρχε μικρό δωμάτιο (κελλί). Στο ισόγειο ίσως να ήταν κάποιος βοηθητικός χώρος. Στα αριστερά τής σκάλας κάτω από το πλατύσκαλο τού ορόφου υπάρχει μικρός φούρνος.
Aποτύπωση Κ.Παπαϊωάννου |
Το εσωτερικό τού ναού-Φ.1999 |
Το κτιστό τέμπλο και η κόγχη τού Ιερού-Φ.1999 |
Στις αρχές τού 18ου αιώνα χτίστηκε ένας νερόμυλος (καθώς και ο μικρός ναός τού Αγίου Πέτρου). Το 1744 και το 1746 εκδηλώνεται ενδιαφέρον για την ανακαίνιση και ενοικίαση τού μύλου από διαφορετικά άτομα. Το μετόχι είχε επίσης και έναν άλλον μύλο, ο οποίος ανακαινίστηκε το 1762. Μέσα λοιπόν στον 18ο αιώνα παρατηρείται ενδιαφέρον για την ενοικίαση και χρήση των μύλων τού Μετοχίου, με αντάλλαγμα κάποιες οκάδες κερί. Φαίνεται επίσης, ότι κατά τα τέλη τού ιδίου αιώνα η Μονή διέθετε αγριελιές (αγρέλες) στους Μαραθοκαμπίτες που τις ζητούσαν για να τις ημερώσουν για καλλιέργεια.
Μέσα στον 18ο αιώνα γίνεται και μια αναφορά θανάτου ιερομονάχου στο Μετόχι, στις 25 Νοεμβρίου τού 1734, ενώ το 1780 καταγράφονται μεταξύ άλλων και 172 γρόσια που πήρε ο μακαρίτης άγιος Σάμου κυρ Ακάκιος από το Μετόχι τού Αγίου Γεωργίου
Μαραθοκάμπου.
Στην υπόθεσή μας παίρνουμε υπ΄όψιν ότι το 1835, ένα χρόνο μετά την επιβολή τής Ηγεμονίας, η Δημαρχία Λέκκας (κατά την απόφαση τής Βουλής και κατά τη διαταγή τής Διοίκησης) παρέδωσε στη Μονή Πάτμου τον κατάλογο διαφόρων αντικειμένων τού Πατμιακού Μετοχίου τής Αγίας Τριάδος (14)(που είχαν κατασχεθεί το 1823;). Αν πρόκειται για την ίδια υπόθεση, τότε πράγματι το τρίτο Μετόχι δεν μπορεί παρά να είναι αυτό τού Αγίου Γεωργίου Μαραθοκάμπου.
Στο "Βραβείον" τής Πάτμου γράφονται: " 1862 Μαρτίου 15 απεβίωσεν, ημέραν Πέμπτην, ο Συνάδελφος ημών άγιος Λέρνης Διονύσιος, μουσικός εν τοις μάλιστα ευδίκιμος, εκ τού χωρίου τής Σάμου Παγώνδος, υπό τού πάθους εν ηπατίτου, την ηλικίαν εξηκοντούτης· όν καταβάντες οι αδελφοί εθάψαμεν εν τη κατά τον λιμένα ιερά εκκλησία τού τιμίου Προδρόμου· ού την ψυχήν τάξαι Κύριος εν τη χώρα των ζώντων"(17).
Τέλος, σύμφωνα με τον Mητροπολίτη Σιδηροκάστρου Ιωάννη, στις αρχές τού 1960 πουλήθηκε το κτήμα μαζί με το Μετόχι τού Αγίου Γεωργίου στον συνταξιούχο δημοδιδάσκαλο Δημ. Ρίγλη από τον Μαραθόκαμπο (18).
(2) Επαμεινώνδας Ι. Σταματιάδης "Ιστορία τής νήσου Σάμου από τών παναρχαίων χρόνων μέχρι τών καθ΄ημάς", Τόμος 4ος Εν Σάμω εκ τού Ηγεμονικού τυπογραφείου 1886.
(3) Ιωσήφ Γεωργειρήνη "A description of the present state of Samos, Nicaria, Patmos and Mount Athos"1677
(4) Μάχη Παϊζη-Αποστολοπούλου "Εκκλησιαστικές πηγές για τη Σάμο τού 16ου αιώνα"
(5) Νεοελληνικό Αρχείο Ι.Μονής Ιωάννου Θεολόγου Πάτμου- Κείμενα για την Τεχνική και την Τέχνη - Στ.Α.Παπαδόπουλος-Διακ.Χρυσ.Φλωρέντης
(6) Ι.Π.Παραφέστα- "ΤΟ ΠΑΤΜΙΑΚΟ ΜΕΤΟΧΙ "ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ ΚΑΣΤΑΝΕΑΣ" ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΣΑΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΟΙΚΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ" - parafestareseatch.blogspot.gr
(7) Joseph Pitton de Tournefort “Relation d΄un voyage du Levant» Paris, 1717 (Στη Σάμο ήρθε τον Ιανουάριο 1702)
(8) Μανόλης Α. Βουρλιώτης "Η ίδρυση και ανάπτυξη τού Μαραθοκάμπου (17ος-18οςαι.) "Φτεριάς" Περιοδικό των απανταχού Μαραθοκαμπιτών
(9) Νεοελληνικό Αρχείο Ι.Μονής Ιωάννου Θεολόγου Πάτμου- Κείμενα για την Τεχνική και την Τέχνη - Στ.Α.Παπαδόπουλος-Διακ.Χρυσ.Φλωρέντης
210. ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ (Φ. 56) Πάτμος 1780 (σ.162-3)
"Καταγραφή, δια τα όσα άσπρα, και πράγμα ήτοι αρχιερατικά, και άλλα οπού μα επήρεν ο μακαρίτης άγιος Σάμου κυρ Ακάκιος.
τρεία πουγγεία, ήτοι γρόσια 1500
το εν τη Σάμω οσπήτιον γρόσια 1500
από το μετόχιον τής Κολώνας γρόσια 300
από το μετόχιον τού αγίου Γεωργίου τού εν τω Μαραθοκάμπω γρόσια 172
έτερα μας επήρεν εδώ -γρόσια 60
Χρεωστεί επτά χρόνων πάκτος τού νερόμυλου τής ιεράς Μονής προς δέκα οκάδες κερί τον καθ΄έκαστον χρόνον......αυτά, ημέτερε παπα κυρ Χρύσανθε, σου τα γράφομεν δια να ιξεύρεις πόσα ζητούμεν από τούς κληρονόμους τού μακαρίτου πρώην Σάμου κυρ Ακακίου, αγκαλοί έπρεπε να βάλωμεν και ταις διακονίαις οπού επήρε, μάλιστα όταν ήτον αρχιερεύς, επειδή αυτοί μας υστέρησαν εξολοκλήρου από την κληρονομίαν του, όμως ας έχουν να κάμουν με τούς αγίους τής Μονής.
Καθηγούμενος Ιωάσαφ
(10) "Αφιέρωση κ. 1001, φ.104 ν" - 14 Ιουνίου 1792 - Αρχείο Ι.Μονής Ιωάννου Θεολόγου Πάτμου
(11) Mητροπολίτου Σιδηροκάστρου Ιωάννου- “Η εκκλησία τής Σάμου από τής ιδρύσεως αυτής μέχρι σήμερον” Σάμος 1967
(12) Μ. Γ. Βαρβούνης Σαμιακές Μελέτες Τ.3ος , σελ. 391 (1997-1998)- Πνευματικό Ιδρυμα Σάμου «Νικόλαος Δημητρίου»- Αθήνα 1999
(13) (339. ΔΙΑΤΑΓΗ Φ.56 Ιούνιος 3 Τρίπολη) την οποία αποστέλλει η Προσωρινή Διοίκηση τής Ελλάδας (το Υπουργείο Εσωτερικών συγκεκριμένα), προς τον Έπαρχο τής Νήσου Σάμου, Κύριον χατζή Ανδρέα Αργύρου.
(14) Έτος 1835- 408. ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ 21 Ιουν. 1835 - Νεοελληνικό Αρχείο Ι.Μονής Ιωάννου Θεολόγου Πάτμου- Κείμενα για την Τεχνική και την Τέχνη - Στ.Α.Παπαδόπουλος-Διακ.Χρυσ.Φλωρέντης
(15) 376. Κατάλογος (Φ.106) 1831 Φεβρ. 18- Πάτμος - Νεοελληνικό Αρχείο Ι.Μονής Ιωάννου Θεολόγου Πάτμου- Κείμενα για την Τεχνική και την Τέχνη - Στ.Α.Παπαδόπουλος-Διακ.Χρυσ.Φλωρέντης
(16) Επαμεινώνδας Ι. Σταματιάδης "Ιστορία τής νήσου Σάμου από τών παναρχαίων χρόνων μέχρι τών καθ΄ημάς", Τόμος 4ος Εν Σάμω εκ τού Ηγεμονικού τυπογραφείου 1886.
(17), (18) Mητροπολίτου Σιδηροκάστρου Ιωάννου- “Η εκκλησία τής Σάμου από τής ιδρύσεως αυτής μέχρι σήμερον” Σάμος 1967
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
(β) Μανόλης Α. Βουρλιώτης- "Φτεριάς" Περιοδικό των απανταχού Μαραθοκαμπιτών
(γ) Ν.Χατζηϊακώβου